JERSEYKON Jessica

JERSEYKON Jessica
Ko

Inlagd den 14 april, 2017 av

Address:
not specified
Zip / City:
not specified
State:
not specified
Bedrooms:
not specified
Bathrooms:
not specified
Square Feet:
not specified

Beskrivning

Jersey
Vikt 400-820 kg
Mankhöjd: 125 cm
Trevlig
Rådjurslik
Svensk Jersey-boskap, SJB, är en i Sverige sällsynt koras med enbart cirka 2000 djur i Sverige (1 % av landets kor). Rasen härstammar från ön Jersey i Storbritannien och de första djuren importerades till Sverige i slutet på 1800-talet.
Jerseykor är en liten beige eller ljusbrun mjölkkoras med ursprung från den engelska kanalön Jersey. Djurets sandgula färg och stora ögon ger den ett nästan rådjurslikt utseende. Mjölken har mycket hög protein- och fetthalt.
År 2012 hade vi drygt 2000 kor i Sverige.

Svensk Jersey-boskap är den söta lilla korasen med den högkvalitativa mjölken.

Djuren är gulbruna med svarta inslag och har ofta ett väldigt sött utseende med stora mörka ögon. Korna väger cirka 350 – 400 kilo och de är cirka 125 centimeter i mankhöjd. Dess blygsamma storlek innebär att den även ger mindre mjölk än de större raserna, cirka 6 700 kilo per år. Mjölken är å andra sidan väldigt fet (5,8 %) och har hög proteinhalt (4,0 %). Mjölken från Jerseykon passar perfekt för förädling till högkvalitativa slutprodukter. Eftersom rasen är liten kräver den mindre underhållsfoder och man får därmed dessutom ut mer mjölk per hektar.

Till sättet anses Jerseykon vara väldigt trevliga att handskas och att ha att göra med.