Klövsjöfår

Klövsjöfår
Får

Inlagd den 8 maj, 2018 av

Address:
not specified
Zip / City:
not specified
State:
not specified
Bedrooms:
not specified
Bathrooms:
not specified
Square Feet:
not specified

Beskrivning

Mankhöjd: 65
Livslängd: 15 år
Vikt tackor: 40-60
Vikt baggar: 60-70 kg
Ras allmogefår

Klövsjöfår – är utrotningshotade.
Vi var de första på Gotland med klövsjöfår. Men nu har vi sålt 2 avelsgrupper så nu är vi fler som får njuta av denna vackra ras. Klövsjöfår är en av de raser allmogefår som Föreningen Svenska Allmogefår (www.allmogefar.se) arbetar för att bevara. De är en av tio allmogefårraser i Sverige.
Dagens Klövsjöfår härstammar från en grupp får som köptes i Klövsjö 1991. Rasen har dock funnits längre än så. Tackorna väger ca 40-60 kg och baggarna 60-70 kg, mankhöjden är runt 65 cm. Djuren kan bli mycket gamla, 15 år är inte ovanligt.

Baggen kan gå med flocken hela året. Han är väldigt beskyddande och tar väl hand om sina tackor och lamm. Dem får vanligtvis två eller tre lamm men även enfödda lamm och fyrlingar förekommer.
Fåren är oftast vita, eller svarta/vita men även skäckfärgade, grå och bruna förekommer.
Klövsjöfåren är vanligtvis kulliga (hornlösa) men horn har förekommit på baggar i ursprungsbesättningen.

Ullen är oftast av ryatyp med en otrolig glans och lyster. Den kan växa ända ner till marken och passar utmärkt till att både spinna och tova.
På vår gård bor avelsbaggarna Anders Bagge, Käldhages Bruno och Ärland. Sedan har vi en trevlig grupp tackor, vackra Majblomma, gosiga Bälla och Stora Brun. Försiktiga Flora & Käldhages Blomma. Ingefära, April, Vally och några nya småttingar.