Alpacka

Alpacka
Alpacka

Inlagd den 20 augusti, 2018 av

Address:
not specified
Zip / City:
not specified
State:
not specified
Bedrooms:
not specified
Bathrooms:
not specified
Square Feet:
not specified

Beskrivning

Mankhöjd: 80-100 cm
Kameldjur
Dräktighetstid: 11-12 månader
Vikt: 50-80 kg
Livslängd: 20-25 år

Alpackan är ett sydamerikanskt kameldjur, släkt med laman och på håll även med kamel och dromedar. De härstammar från Anderna, Peru, Bolivia och Chile. Under 80-talet godkändes export och alpackor har sedan dess spridits över stora delar av världen.
Det finns två raser: Huacaya och Suri. Huacaya är vanligast, och känns igen på deras tjocka, fluffiga ull. Det är ett tystlåtet djur som kommunicerar med ett hummande ljud.
De har världens finaste och mest exklusiva ull och den finns i alla färger, ca 250 nyanser. De är sociala flockdjur och behöver flockmedlemmar av den egna arten.  Alla alpackor kan spotta, men det är ett beteende som används för att markera rang inom flocken eller när alpackan känner sig hotad. Att de spottar på människor är mycket sällsynt och sker inte oprovocerat. När de spottar kräks de upp magsyra och halvsmält maginnehåll. Alpackorna är ovilliga att spotta och gör det då nästan uteslutande mot andra alpackor och mycket sällan mot människor.

Mankhöjd: ca en meter.
Vikt: ca 50-80 kg.
Dräktighetstid: 11-12 månader.
Antal föl: Ett.
Livslängd: En alpacka kan bli ungefär 20 år.

Vår tanke är att hålla landskapet öppet med dessa vackra djur men även i framtiden nyttja deras fantastiskt fina ull. Man avlar oftast på de för sin fantastiska ull. Men även för att de är väldigt vackra, trevliga betesdjur och bra landskapsvårdare.
Här bor Coola Cooper, vår bruna alpackakille som gillar att promenera utanför hagarna och helst över hela gården. Milton & Casper samt stona Priscilla med sion förstfödda Emilio, Skippy och söta Ponie.